Nieuws

Drama, kleuring en ‘tijdens de verbouwing gaat de verkoop door’

Gepubliceerd op 9 mei 2018

“Het programma beloofde een avond met diversiteit, deze belofte werd door vier jonge musici helemaal ingelost. Het oudste uitgevoerde werk werd een eeuw eerder gecomponeerd dan het jongste. De ontwikkeling in de muziek zoals componisten die konden laten klinken werd ons zo letterlijk voorgespeeld.”

Bij het laatste concert van serie 2017/2018 schreef Marc Wichers, voorzitter van de vrienden van de Vereeniging, de naklank. U vindt deze naklank hier. 

Lees meer ...

Een muzikaal weerzien

Gepubliceerd op 31 maart 2018

Eugène Honée, oud-hoogleraar kerkgeschiedenis, schreef de naklank bij het concert van Boris Giltburg en het Pavel Haas kwartet op 14 maart:

“Deze muziekavond had het karakter van een weerzien. Het Praagse kwartet trad immers al eerder voor ons op in 2014 en de in Moskou geboren pianist idem dito een jaar later.  Deze keer waren kwartet en solist tezamen naar Nijmegen gekomen. Hun gecombineerd optreden bleef beperkt tot na de pauze, toen zij tezamen het pianokwintet van Sjostakovitsj ten beste gaven. In de eerste helft van het concert bleef Boris Giltburg op de achtergrond en speelden de strijkers achtereenvolgens het zevende kwartet van Sjostakovitsj en het Rosamunde kwartet van Schubert.”

Lees meer ...

An die Musik

Gepubliceerd op 9 maart 2018

“Ooit heb ik in het toenmalige Oost-Berlijn als arme student voor weinig Ostmarken een van mijn eerste elpees gekocht waarop een nog jonge Radu Lupu het vijfde pianoconcert van Beethoven speelde. Niet lang daarvoor was ik door een medestudent meegenomen naar de oefenkelder van het Erasmusgebouw om op een krakkemikkige piano voor de eerste keer kennis te maken met Der Wegweiser, lied 20 uit Winterreise van Schubert.
Ik ben van huis uit niet ingewijd in de “klassieke” muziek, maar Schubert raakte me na één maat vol in het hart. En steeds als ik een uitvoering van Radu Lupu van welk stuk dan ook op LP of later CD had gehoord bleven die uitvoeringen altijd in me naklinken als dé uitvoeringen.”

Lees meer ...

Mededeling Pavel Haas & Boris Giltburg

Gepubliceerd op 20 februari 2018

Wegens een blessure kan Peter Zwiebel, altviolist van het Pavel Haas Kwartet, op het concert van woensdag 14 maart helaas niet spelen. Hij zal worden vervangen door Jiří Kabát. Kabát maakt sinds acht jaar deel uit van het Vlach Quartet Prague. Hij won prijzen op internationale competities zoals the Lionel Tertis International Viola Competition en de Júlio Cardona International Competition en studeerde aan het conservatorium van Praag en the Royal Conservatoire of Scotland. Daarnaast studeerde hij compositie aan het conservatorium van Praag en waren zijn werkten te horen op het Echternach Music Festival in Luxemburg en Festival Mitte Europa in Duitsland. Kabát werd geselecteerd als lid van het compositieteam voor de Wroclaw-European Capital of Culture 2016.

Lees meer ...

“Better than Carnegie Hall”

Gepubliceerd op 22 januari 2018

Bij het concert van 16 januari schreef Hans Bos, voorzitter van de Mozartkring, de naklank: 

“Alweer een bijzondere avond! Met Vilde Frang als eigentijdse vrouwelijk Paganini en Nicolas Altstaedt als een jonge Pablo Casals in onze eigen Carnegie Hall aan het Keizer Karelplein. Zij spelen werken van de Hongaarse componisten Kodály en Bartók, die bij het grote publiek niet zo bekend zijn. Vandaar dat de toelichting vooraf door Gerard op het Veld nuttig was. Dat vonden nog zo’n 70 toehoorders, die de inleiding bijwoonden.”

Lees meer ...

Jammerklachten, boetepsalmen, treurzangen

Gepubliceerd op 20 december 2017

Bij het concert van 11 december schreef Anneke Matthijsen, portefeuillehouder Cultuur van de Personeelsvereniging Radboud Universiteit, de naklank: 

“Op de besneeuwde en gladde wegen erheen bedacht ik dat de code rood die was afgekondigd voor die maandag, niets te betekenen had in vergelijking met de misère die men doormaakte in de eerste helft van de 17e eeuw, de periode waarin deze werken zijn gecomponeerd. Dat men zich in die tijd wijdde aan geestelijke muziek en hoop op verlossing, is goed te begrijpen tegen de achtergrond van de Dertigjarige Oorlog en verwoestende ziekten zoals de pest.”

Lees meer ...

Vibraties van een gedreven pianist

Gepubliceerd op 5 december 2017

“Eind november, een rustige waterkoude dag. In een bos in de buurt zorgt een berk, tegen een grijs en donker decor, met nog wat geelbruin blad voor een laatste restje kleur. De winter neemt het nu onherroepelijk over van de herfst, en wekt in mij een verlangen naar warmte en intimiteit. Een bijna ideale gemoedsstemming voor het concert van vanavond. Lukáš Vondráček, naar wordt gezegd een van de grootste pianotalenten van nu, bij wie muziek door lichaam en ziel vibreert, maakt bij de NSvK zijn opwachting met een programma dat alles in zich heeft om een vroeg-winters gestemde ziel te raken.”

Lees meer ...

Intrigerend uitgangspunt voor een verrassend concert

Gepubliceerd op 1 november 2017

“Het was een zoektocht naar menselijke en muzikale harmonie waarmee het seizoen 2017-2018 van de Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek aanving. In eerste oogopslag leken we te gaan luisteren naar zeer gevarieerde muziek uit diverse stijlen en perioden en met opmerkelijk veel bewerkingen. Dankzij de programmatoelichting van Gerard op het Veld was gelukkig duidelijk dat de Eerste Wereldoorlog de gemene deler was.”

Lees meer ...

Naklank 10 april

Gepubliceerd op 26 april 2017

“Het was om meerdere redenen een zeer bijzonder, om niet te zeggen uniek concert, dit Dmitri Sjostakovitsj programma.
Want, wanneer zag en hoorde u nou een liederencyclus met een pianotrio, hoe vaak zag u een dochter met haar vader optreden en hoorde u ooit eerder de door Viktor Derewianko voor pianotrio en slagwerk gearrangeerde 15de symfonie van Sjostakovitsj? Ik denk dat uw antwoord op deze drie vragen “nooit” of op zijn best “zelden” zal zijn. Voor mij was dat in elk geval “nooit” voor de twee werken tot ik me begon voor te bereiden op deze naklank.”

Lees meer ...

Gepubliceerd op 30 maart 2017

“Als meerdere musici samen muziek maken, zonder dirigent, is het interessant te zien hoe de interactie verloopt. Oudere bezoekers van onze kamermuziekconcerten zullen zich het Beaux Arts Trio herinneren. De pianist, Menahem Pressler, was, behalve een eminent musicus, ook een groot artiest in de lichaamstaal. Diep voorover buigend, zijwaarts neigend, dan weer vervaarlijk achterover hangend, en steeds met expressieve hoofdgebaren dirigeerde hij met straffe lijfelijkheid het befaamde trio. Ik moest daaraan denken bij het optreden van de musici van vanavond, de Letse violiste Elina Buksha en de Russische pianist Pavel Kolesnikov.”

Lees meer ...

Naklank Quatuor Ebène

Gepubliceerd op 26 februari 2017

“Niet ongebruikelijk is dat voor aanvang van het concert een bestuurslid een mededeling doet aan het publiek. Vaak gaat het om een programmawijziging of andere zaken die van belang zijn voor de abonnementhouders. Nu echter deed de voorzitter Ed d’Hondt een verrassende aankondiging dat het voor ons die avond optredend Quatuor Ebène kwartet was onderscheiden met de Edison Prijs voor klassieke muziek in het genre kamermuziek. Daarbij werden de kwaliteiten van dit kwartet gekenmerkt met waarderingen als “Fijnzinnigheid en Stijlgevoeligheid”. Hiermede was de toon gezet en de verwachting hoog gespannen. Een prijs in ontvangst nemen voordat er gepresteerd was leek ook voor de musici iets teveel en zou de nodige concentratie kunnen verstoren. En zo kon eenieder zich richten op de geprogrammeerde muziek voor deze avond.”

Lees meer ...

Drake & Bostridge

Gepubliceerd op 19 januari 2017

“Uit de geschiedenis van de N.S.v.K. blijkt dat tot 1986 met enige regelmaat beroemde zangers en zangeressen in de kamermuziekserie optraden. Ik noem grootheden als Gérard Souzay, Emma Kirkby, Herman Schey, Aafje Heynis, Teresa Berganza, Elly Ameling, het Nederlands Kamerkoor en Jard van Nes [….] In 2004 had het bestuur, waar ik toen deel van mocht uitmaken, een discussie over het brengen van meer variëteit in de programmering. Dit leidde o.a. tot het principebesluit jaarlijks een zangrecital te gaan programmeren.”

Lees meer ...

Krachtig en lyrisch tegelijk

Gepubliceerd op 2 januari 2017

“Eind jaren negentig nam een aardige medicijnenstudent me mee naar De Vereeniging en leerde ik de kamermuziek, als eerste het Dumky trio van Dvorák, kennen. Het was liefde op het eerste gehoor. Na mijn rechtenstudie vertrok ik naar Amsterdam waar mijn voorkeur voor die werken in kleine bezetting maar met een zo grote lyrische kracht zich verder verdiepte. Die aardige student kwam ik daar overigens ook weer tegen. Zo’n zestien jaar later verhuisden we met onze twee kinderen terug naar Nijmegen.”

Lees meer ...

Een avond vol knisperende moderniteit

Gepubliceerd op 25 oktober 2016

“Het schuurde, het knisperde, het broeide en het swingde! Muziekliefhebbers die leefden tussen 1900 en 1945 moeten met verbazing, bewondering en soms ook met onbegrip de vernieuwingsdrift van contemporaine componisten hebben beluisterd. Met hun moderne muziek begaven zij zich buiten alle geëffende paden, wars als zij waren van alle conventies die zij associeerden met de burgerlijkheid van de negentiende eeuw.
Sommigen van hen, zoals Claude Debussy, lieten zich inspireren door niet-Europese culturen, terwijl anderen, onder wie Arnold Schönberg, met loslaten van het tonale een nieuwe mogelijkheid hoopten te creëren dat uiting gaf aan hun innerlijke gemoed.”

Lees meer ...